1 Kuruşluk Cezanın Faiz Saçmalığı


Dün akşam bu haberleri dinliyorum tam, spikerden duyduklarıma inanamadım.. Gerçekten saçmalığın bu kadarı.. Müthiş derecede şaşırdım.. MeneLaoS der ki ;

Bre insafsız banka.. Senin yaptığın iş midir.. Adamın 1 kuruşluk borcunu nasıl 504 liraya ( avukat ve hukuki işlemlere gidecek parayla birlikte yaklaşık bin liraya ) kadar faiz bindirirsin.. Ya azıcık mantıklı düşünmeye çalışıyorum o da olmuyo en ufak mantık kırıntısına rastlayamıyorum.. İnsan yazı yazar senin şu kadar borcun var bak zamanla buna faiz biniyo diye..

Açıkcası durumu şöyle değerlendiriyorum.. Bu resmen karaktersizlik kişiliksizlik göstergesinden başka hiçbir şey değil.. İnsanların gözünü para nasıl da bürümüş.. 1 kuruş için o aileyi o derece sarsmak ne kadar mantıklı..? İnsanlık nereye gidiyor diyerek sizi haberin devamıyla beraber bırakıyorum...


Banka 1 kuruşluk borcunu ödemeyenAnkaralı Hakan Polat’ın evine icra gönderdi. 1 kuruşluk borcunun faiziyle 504 liraya ulaştığınıöğrenen Polat, avukatı aracılığıyla karara itiraz etti. Avukat Levent Karakaş, “Türkiye’de Polat’ın durumunda çok sayıda kişi var” dedi.

Hakan Polat’ı icralık eden 
süreç, bir bankadankredi kartı almasıyla başladıAlışverişininbüyük bir bölümünü kredi kartıyla yapan Polat’ın borcu 2 bin 900 TL’ye ulaştı. Polat, borcunun hepsini 2007’de bankanın Mithatpaşa şubesine yatırdı. Kartı da iade etti.

Ancak 5 Mart 2010 tarihinde gelen bir yazı Polat’ı şok etti. Çünkü gelen belge, Ankara 32. İcra Müdürlüğü’nde gelen bir 
ödeme emriydi. Ödeme emrinde Polat’ın bankaya asıl alacak olarak ‘0.01 TL (bir kuruş)’ bulunduğu ve üç yıllık faiz uygulandığı yazıyordu. Banka üç yıl boyunca bir kuruşa 480.66 TL yasalfaiz uygulamış, ayrıca BSMV (Banka Sigorta Muameleleri Vergisi) olarak 24.03TL eklemişti. Böylece bankanın Polat’tan 1 kuruş karşılığı istediği toplam paramiktarı 504 TL’ye çıktı.
Yedi gün süre verildi
Yazıda Polat’a borcunu ödemesi için yedi gün süre verilerek şöyle denildi: “504.70 TL tutarındaki toplam alacağına icra gideri, vekil ücreti ve takiptarihinde itibaren asıl alacağı tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla tahsili emridir.(Fazlaya dair ve faiz oranlarındaki artıştan doğan talep hakkımız saklıdır).”

Polat’a gelen yazıda borcu konusunda itiraz hakkı bulunduğu, ancak bu itirazını yazılı veya sözlü olarak icra dairesinde yedi gün içinde bildirmediği takdirde hapis cezasının söz konusu olduğu da anlatıldı.

Polat’ın avukatı Levent Karakaş, icra takibinin durması için icra müdürlüğüne başvurdu. İtiraz nedeniyle icra takibinin durduğunu belirten Karakaş’a göre müvekkilinin durumuna düşen daha pek çok kişi var.
Bir de avukat masrafı çıktı
Karakaş, “Avukatlık masrafı dahil edildiğinde müvekkilin ödeyeceği toplam para 700 TL civarında olacak. Aslında Hakan Polat’ın başına gelenler bankacılık sektörünün geldiği durumun çok çarpıcı bir örneğidir. Zaten bankalar karşısında güçsüz durumdaki vatandaş bu uygulamalarla daha da güç durumda kalıyor. Türkiye’de Hakan Polat gibi çok sayıda insan bulunuyor” dedi.

Polat’ın borcuna eklenen BSMV, bankacılık ve sigortacılık işlemlerinden doğan ve bu işlemlerin miktarları ya da gelirleri üzerinden hesaplanan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi isimli bir vergi türü. Tüketici kredilerine tahakkuk eden (faiz üzerinden yüzde 5) BSMV, taksitlerle birlikte resmi kurumlara ödenmek üzere krediyi kullandıran kurum tarafından müşterilerinden tahsil ediliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails