'Ar&Ge' ödüllerinde Türkiye sıfırı çekti!

ABD’de düzenlenen 2010 yılı en iyi 100 ‘Araştırma-Geliştirme’ ödülü kategorisinde Türkiye 88.sırada yer aldı

Amerikan R&D Magazine dergisi tarafından belirlenen en iyi 100 Ar&Ge içinde Türkiye'den hiçbir kişi, kurum ya da kuruluşun olmaması dikkatleri tekrar bu alana çevirdi.

Ödüllerin 88'ini kazanan ABD'nin yanı sıra diğer ödüllerin 4'ünü Tayvan, 2'sini Almanya, 2'sini İsviçre ve 1'ini Fransa, Avusturya, İngiltere ve Japonya'daki kişi ve kurumlar kazandı.

Ar&Ge geliştiricilerinde 23 proje özel sektör şirketlerince, 12 proje üniversitelerce ve 8 proje ise ulusal kamu laboratuarlarınca gerçekleştirildi.

Ayrıca Ar&Ge alanında gelişmiş ülkelerde özel sektörün kamuya göre daha fazla yatırım yaptığı dikkati çekiyor. Türkiye'de ise bu durum gelişmiş ülkelerin tam tersi istikamette gidiyor. Türkiye'de Ar&Ge'nin finansmanının önemli kısmı devlet tarafından karşılanırken, özel sektörün bu alandaki yatırımları oldukça cılız durumda.

Bu arada Ar&Ge yapmada en önemli işin üniversitelere düştüğü de işin bir başka boyutu. Ulusal Ar&Ge laboratuarlarımız çok az olması bu alandaki en zayıf noktalarımızdan birini oluşturmakta.

2010 en iyi Ar&Ge ödülü kazanan 100 projenin konularına göre dağılımı ise şöyle: 13 proje ile biyobilim ilk sırayı alırken, 11 proje ile malzeme ikinci sırada, 10 proje ile proses bilimleri üçüncü sırada, 7 proje ile analitik cihazlar dördüncü sırada bulunuyor. Daha sonra ise 6 proje ile software, mekanik cihazlar, mikroskoplar, iletişim ve çevre, 5 proje ile enerji cihazları ve elektriksel cihazlar, 4 proje ile ışın cihazları, genel laboratuar cihazları ve laser-elektro-optik cihazlar, 2 proje ile termal cihazlar, tüketici ürünleri, emniyet cihazları, elektrikli cihazlar ve 1 proje ile ince film teknolojileri sırayla yer alıyor.

Related Posts with Thumbnails