Hurdalar alıyom!

Otomotiv sektörüne destek olmak amacıyla geçen yıl şubat ayında uygulamaya konulan hurdaya çıkartılan araçların vergi borçları ve trafik para cezalarının silinmesine ilişkin düzenlemenin kapsamı genişletiliyor. Süresi 30 Haziran’da sona eren uygulama 2011 yılı sonuna kadar uzatılırken, 1979 ve daha önceki tarihlerde trafiğe çıkan araçlar için geçerli olan düzenleme, 1985 yılına çekildi. Daha önce gerçek kişilerin yanı sıra sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan şirketlerin yararlanabildiği düzenlemeden, artık tüm şirketler yararlanabilecek.

25 YAŞ VE ÜZERİ
Meclis tatile irmeden yasalaşması eklenen düzenleme, model yılı 1985 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını 31 Aralık 2011 tarihine kadar hurdaya çıkartanları kapsıyor. Aracının yaşı 25 ve daha fazla olanlar kayıt ve tescillerini
sildirerek, araçlarını İl Özel İdareleri’ne bedelsiz teslim edecekler veya Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKEK) götürebilecekler.

VERGİ VE TRAFİK CEZALARI SİLİNECEK
Aracını bu şekilde hurdaya çıkartanların 31 Aralık 2011 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları silinecek. Ayrıca, hurdaya çıkartılan bu
araçların plakasına 28 Şubat 2009 tarihine kadar kesilen trafik para cezaları da
affedilecek. Yeni düzenlemeyle yolcu ve yük taşımacılığı yapan şirketlerin
yanı sıra diğer şirketler de 25 yaşından büyük araç filolarını yenilerken af hükümlerinden yararlanabilecekler.

ESKİ ARAÇLARI DA KAPSIYOR
Bu arada, yeni düzenlemeyle 5 Temmuz 2003 tarihinden önce çalınan veya çekme belgesi alınan araçların motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası borçlarının silinmesine ilişkin düzenlemenin de kapsamı genişletilecek.

Related Posts with Thumbnails